Domaine Madeloc – Collioure rouge ‘Arrels’ 2018
€20.25
Domaine Madeloc – Collioure rouge ‘Arrels’ 2018
Classificatie: AOC Collioure
Herkomst: Collioure, Roussillon, Frankrijk
Producent: Domaine Madeloc
Druivenrassen: 80% grenache, 15% mourvèdre, 5% syrah.
Werkwijze: Lutte raissonnée (zo weinig mogelijk ingrijpen)
Vinificatie
Druiven worden met de hand geoogst. Na ontstelen en kneuzen krijgen de druiven een koude schilweking voordat de vergisting begint. Na de vergisting is er ook nog een warme schilweking. Op deze manier onttrek je zachtere tannine. 70% rijpt in tank en 30 % in houten vaten.
Type wijn
Volle kruidige rode wijn
Smaakomschrijving
Diepe kleur, met intense aroma’s van bessen, tijm, zoethout en vanille. In de mond vol en sappig, met wat vijg van de grenache en rokerige tonen uit de mourvèdre. De tannine is prachtig rijp en de afdronk stenig en gebalanceerd.
Serveer temperatu ur
16-18 °C
Drinkadvies
Nu tot 8 jaar na de oogst
Te serveren bij: rood en gegrild vlees, hert- en reebiefstuk, eendenborst, lamsvlees, stoofvlees, kruidige gerechten
Gegevens producent
Eigenaar Pierre Gaillard is een grootheid (lettelijk en figuurlijk) uit de Noordelijke Rhône, waar hij bijna 40 jaar geleden zijn eerste wijngaard kocht en vooral beroemd is om zijn Côte Rôtie en Condrieu. In de jaren 90 startte hij ook samen met Villard en Cuilleron, Vins de Vienne dat wijnen in de gehele noordelijke Rhône maakt. In 2002 begon zijn avontuur buiten de Rhône met Domaine Madeloc in Banyuls-sur-Mer. In 2009, werd dochter Élise manager van het domaine op 24-jarige leeftijd.
Gegevens gebied
Collioure is een prachtig kustdorpje aan de Middellandse zee en haar wijngaarden vaak op terrassen, liggen tegen de Spaanse grens aan op de uitlopers van de Pyreneëen. De bodem is hier arm en stenig en bestaat uit schist, wat wijnen geeft die mineraal, elegant en krachtig zijn. De AOC Collioure is er voor rood gemaakt van voornamelijk grenache, mourvèdre, syrah en carignan en voor wit van overwegend grenache gris en blanc. De wijnen moeten altijd uit minsten 2 druivensoorten bestaan. De appellatie overlapt met de AOC Banyuls, waar versterkte wijnen op basis van grenache worden gemaakt. De druiven van voor Collioure komen vaak van hoger gelegen wijngaarden en worden woorden vaak wat eerder geoogst.
Overige informatie
De stokken staan voor de streek relatief dicht op elkaar geplant met 6000 stokken per hectare. Dit dwingt de wortels om de diepte in te gaan, op zoek naar water. De opbrengt is slechts 17 hl/ha, wat extreem laag is.
Beschrijving
Domaine Madeloc – Collioure rouge ‘Arrels’ 2018
Classificatie: AOC Collioure
Herkomst: Collioure, Roussillon, Frankrijk
Producent: Domaine Madeloc
Druivenrassen: 80% grenache, 15% mourvèdre, 5% syrah.
Werkwijze: Lutte raissonnée (zo weinig mogelijk ingrijpen)
Vinificatie
Druiven worden met de hand geoogst. Na ontstelen en kneuzen krijgen de druiven een koude schilweking voordat de vergisting begint. Na de vergisting is er ook nog een warme schilweking. Op deze manier onttrek je zachtere tannine. 70% rijpt in tank en 30 % in houten vaten.
Type wijn
Volle kruidige rode wijn
Smaakomschrijving
Diepe kleur, met intense aroma’s van bessen, tijm, zoethout en vanille. In de mond vol en sappig, met wat vijg van de grenache en rokerige tonen uit de mourvèdre. De tannine is prachtig rijp en de afdronk stenig en gebalanceerd.
Serveer temperatu ur
16-18 °C
Drinkadvies
Nu tot 8 jaar na de oogst
Te serveren bij: rood en gegrild vlees, hert- en reebiefstuk, eendenborst, lamsvlees, stoofvlees, kruidige gerechten
Gegevens producent
Eigenaar Pierre Gaillard is een grootheid (lettelijk en figuurlijk) uit de Noordelijke Rhône, waar hij bijna 40 jaar geleden zijn eerste wijngaard kocht en vooral beroemd is om zijn Côte Rôtie en Condrieu. In de jaren 90 startte hij ook samen met Villard en Cuilleron, Vins de Vienne dat wijnen in de gehele noordelijke Rhône maakt. In 2002 begon zijn avontuur buiten de Rhône met Domaine Madeloc in Banyuls-sur-Mer. In 2009, werd dochter Élise manager van het domaine op 24-jarige leeftijd.
Gegevens gebied
Collioure is een prachtig kustdorpje aan de Middellandse zee en haar wijngaarden vaak op terrassen, liggen tegen de Spaanse grens aan op de uitlopers van de Pyreneëen. De bodem is hier arm en stenig en bestaat uit schist, wat wijnen geeft die mineraal, elegant en krachtig zijn. De AOC Collioure is er voor rood gemaakt van voornamelijk grenache, mourvèdre, syrah en carignan en voor wit van overwegend grenache gris en blanc. De wijnen moeten altijd uit minsten 2 druivensoorten bestaan. De appellatie overlapt met de AOC Banyuls, waar versterkte wijnen op basis van grenache worden gemaakt. De druiven van voor Collioure komen vaak van hoger gelegen wijngaarden en worden woorden vaak wat eerder geoogst.
Overige informatie
De stokken staan voor de streek relatief dicht op elkaar geplant met 6000 stokken per hectare. Dit dwingt de wortels om de diepte in te gaan, op zoek naar water. De opbrengt is slechts 17 hl/ha, wat extreem laag is.
Christa –
Wat een heerlijke wijn! Alsof ik, op zo ongeveer de meest troosteloos denkbare regendag in Ede, ineens als bij toverslag in het zuiden van Frankrijk, bijna in Spanje, met de voetjes in la Mediterraneée sta. Heerlijke kruidigheid, tonen van koffie en chocola, superrijp kersen en bramenfruit. Lekker!
Leendert Houweling –
Fijn dat deze mooie wijn je gesmaakt heeft Christa! En dank voor je mooie recensie!!