sfeerfoto hertenbiefstuk wildwinkel ede

Het wildseizoen, culinair genieten van wild

Geplaatst op

Als de dagen korter worden, het blad aan de bomen begint te kleuren en de eerste nevelen ‘s ochtends over het land trekken dan weet je dat de herfst is begonnen. En daarmee start op de wildkalender, officieel vanaf 15 oktober, ook het wildseizoen.

Vanaf 15 oktober tot grofweg eind december mag er in Nederland dan gejaagd worden op houtduif, fazant, konijn, wilde eend en haas. In deze maanden brengt het wild geen jongen meer groot, en zijn ze goed in conditie omdat ze hun vetreserves hebben aangevuld voordat de winter begint.

Overigens kan het aantal soorten per provincie wel verschillen. De jagers die jaarrond bezig zijn geweest in hun jachtveld met nestbescherming, predatorenbestrijding, het zoeken en veiligstellen van reekalfjes voordat er gemaaid wordt, en het plaatsen en onderhouden van wildspiegels, oogsten in deze tijd van het jaar een aantal dieren voor consumptie.

Rust belangrijk voor wild

Tijdens dit traditionele wildseizoen wordt vaak in groepen gejaagd en zul je misschien hier en daar rond deze tijd wel eens groene mannen en vrouwen in linie door weilanden of bossen zien lopen.

Door gezamenlijk te jagen kan er in 1 dag een grotere opbrengst worden gerealiseerd dan wanneer  een jager individueel op pad zou gaan. Dit houdt ook in: maar 1 keer verstoring en daarna weer een langere periode van rust in het gebied. En rust is belangrijk voor ons wild.

Wildseizoen versus jachtseizoen

Natuurlijk worden ook edelhert, ree en wild zwijn in Nederland bejaagd. Deze noemen we ‘grofwild’. Het jachtseizoen voor deze dieren staat los van het traditionele jacht- en wildseizoen is eigenlijk verspreid over het hele jaar. Zo loopt het seizoen voor wild zwijn van 1 juli t/m eind februari, voor edelhert van 1 augustus t/m eind februari, reebok van 1 april tot eind september en reegeit van 1 oktober tot eind maart.

Ook buiten het wildseizoen wild vlees beschikbaar

In gebieden die buiten de Veluwe vallen mogen zwijnen zelfs het hele jaar bejaagd worden. En op percelen met landbouwschade kunnen buiten het wildseizoen ontheffingen worden gegeven voor het schieten van bijvoorbeeld duiven en eenden.  Al met al is er dus eigenlijk het hele jaar wel wild vlees beschikbaar om te eten.

(H)eerlijk wild van de Veluwe

Zelf jaag ik rondom Ede op groot wild als hert, zwijn en ree maar ook op kleinwild als haas, eend, houtduif en fazant. Dit wild wordt deels verwerkt door een poelier en is vervolgens weer te bestellen via onze webshop.

Wild is voor mij zelf het meest eerlijke en biologische vlees dat er bestaat. Het heeft altijd vrij rondgelopen en zijn eigen eten bij elkaar kunnen scharrelen en dat proef je!

Als jager weet ik ook wat er nodig is om een stukje vlees op je bord te krijgen en dat maakt dat je veel respect krijgt voor wat je eet. Daarnaast weet ik ook waar dat ene stukje vlees vandaan komt. En dat kan je aan tafel weer delen met vrienden en familie.  Dat is toch wat anders dan een anoniem stuk vacuüm verpakt vlees uit de supermarkt.

Hoe smaakt wild?

Dat is lastig te zeggen. Elke wildsoort heeft zijn eigen smaak. Veel mensen denken dat het een enorm sterke smaak heeft. Dit komt vaak omdat ze zich het wild herinneren zoals dat vroeger door opa werd klaargemaakt: het wild moest lang ‘besterven’ voordat het verwerkt werd. Dat besterven zoals dat toen ging is eigenlijk verleden tijd. Daardoor is wildvlees nu veel verser verwerkt en minder sterk van smaak. Het is wel zo dat wildsoorten zoals haas en wilde eend een echt uitgesproken smaak hebben.

Het ultieme stukje wild

Volgens veel culinaire kenners is het ree het meest smakelijke stukje wild. Hoe dat komt? Een ree is een echt fijnproever en kieskeurige eter. Je zult het nooit lang op een plek zien staan eten. Hij snoept zijn eten lopend bij elkaar op zoek naar het jongste blaadje, het lekkerste bloemknopje en fijnste kruiden. En dat geeft zoals je nu misschien begrijpt een heerlijke smaak aan het vlees.

Tips voor dit wildseizoen (en daarna)

Wil je eens wildvlees proberen? Een hertenbiefstuk, kant en klare wildstoof of wildburger uit ons assortiment zal je zeker smaken! Thuis kan je heel goed aan de slag met wild. Het is niet moeilijk en ik help je natuurlijk graag op weg met recepten. En vergeet niet een mooie wijn uit onze collectie om de smaakbeleving compleet te maken. Bij de omschrijving van de wijn kan je ook vinden bij welke wildsoort of gerecht deze goed smaakt. Je kan je bestelling ophalen in de winkel maar we kunnen heb ook naar je verzenden.

Geniet van het wildseizoen!

Wild groet, Leendert

Deel op
terug