5244 sfeerfoto hertenbiefstuk

Zo bereid je de lekkerste hertenbiefstuk

Hoe bak je een goede hertenbiefstuk? Deze vraag wordt mij vaak gesteld in de winkel. In dit recept vertel ik je stap voor stap hoe je de lekkerste hertenbiefstuk bereid. Met onderstaande werkwijze bak je de biefstuk medium-rare tot medium. Dit hangt af van de dikte van het vlees. Voor het gemak gaan we in dit recept uit van een hertenbiefstukken van 140 gram per stuk, zoals die in onze winkel te koop zijn.

Gaat jouw voorkeur uit naar een runderbiefstuk in plaats van hert? Voor de bereiding maakt dat geen verschil. Schrik overigens niet van rood vlees: biefstuk kan én mag je gewoon rauw eten. Zoals dat ook gebeurt met carpaccio.

Benodigdheden voor de lekkerste hertenbiefstuk

  • 2 hertenbiefstukken, 140 gram per stuk
  • 50 gram roomboter
  • Zout
  • Peper
  • Braadpan
  • Aluminiumfolie

De stappen naar de lekkerste hertenbiefstuk

Stap 0 – voorbereiding

Haal de hertenbiefstukken minimaal 1 uur voor dat je ze wil gaan bereiden uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen.

Stap 1:

Bestrooi de hertenbiefstukken aan beide kanten ruim met zout.

Stap 2:

Verhit een braadpan op hoog vuur. Smelt hierin 50 gram roomboter en wacht tot het meeste schuim is verdwenen.

Stap 3:

Als de boter bruin is en het meeste schuim is verdwenen leg je de hertenbiefstukken in de pan.

Stap 4:

Laat ze op 1 kant voor 2 minuten op hoog vuur bakken. Schud tussendoor hooguit 1 keer met de pan, maar laat de hertenbiefstukken verder stilliggen. Zo krijg je een mooie korst op het vlees.

Stap 5:

Draai de hertenbiefstukken om en laat ze ook op deze kant voor 2 minuten op hoog vuur bakken.

Stap 6:

Haal de hertenbiefstukken uit de pan en laat ze ca. 4 minuten onder aluminiumfolie rusten. Zo krijgen de sappen de kans om zich over het vlees te verdelen en voorkom je dat de sappen bij het aansnijden direct uit het vlees lopen. Hierdoor heb je een extra mals resultaat.

Stap 7:

Strooi als laatste nog wat peper over de hertenbiefstukken en ze zijn klaar voor op het bord!

Saus vind ik zelf niet altijd nodig bij een goed stuk vlees, maar je zou kunnen denken aan een portsaus. Dit gaat goed samen met de smaak van hert.

WIJNTIP: Domaine Madeloc – Collioure rouge ‘Arrels’ 2018

Extra tip: Mocht je de hertenbiefstukken al klaar hebben maar is het nog geen tijd om ze te serveren? Zet ze op maximaal 50 graden in de oven en haal ze eruit wanneer je ze nodig hebt!

Deel op
terug