zwijnentelling wild winkel ede

Zwijnentelling

Geplaatst op
Deze week was rondom Ede de jaarlijkse telling van de wilde zwijnen. Het was warm weer, dus ze kwamen wat laat in de benen, maar we hebben weer een goede indruk gekregen van wat er rondloopt. Deze indrukwekkende jongen op de foto kwam gisteren om een hoekje kijken.
Als bonus zagen we deze avond ook nog een paar prachtige edelherten.
De telgegevens gaan nu naar de faunabeheereenheid Gelderland. Die heeft met een aantal onafhankelijke organisaties gekeken wat het draagvlak en draagkracht is van de verschillende gebieden op de Veluwe. Hierbij worden beschikbaar leefgebied en voedsel maar ook verkeersongevallen en landbouwschade meegenomen in het vaststellen van een optimaal aantal zwijnen. Het aantal dat méér is geteld zal d.m.v. afschot weer uit de populatie worden gehaald. Op de ontheffing die hiervoor aan de lokale Wildbeheerseenheden wordt verstrekt staat niet alleen een aantal zwijnen dat geschoten moet worden, maar ook een verdeling per leeftijdscategorie. Dit om een natuurlijke leeftijdsdynamiek in de populaties te waarborgen.
Het geschoten wild word verwerkt voor consumptie. Naar mijn mening nog steeds het meest eerlijke, duurzame en smakelijkste biologische vlees dat er is.
Wilde zwijnen van dichtbij zien? Wie weet spot je ze tijdens een Veluwe excursie. Ga je mee?
Deel op
terug